14 Σεπ 2014

Να κάνουμε τον σταυρό μας σωστά


Πριν από 2000 χρόνια ο Σταυρός ήταν ένα όργανο τιμωρίας και φρικτού θανάτου. Οι Ρωμαίοι καταδίκαζαν στην ποινή του θανάτου με σταύρωση τους πιο μεγάλους εγκληματίες.
Από τότε όμως, που πάνω στο Σταυρό καρφώθηκε και πέθανε για τη σωτηρία μας ο Κύριός μας και Θεός μας Ιησούς Χριστός, ο Σταυρός από όργανο τιμωρίας έγινε όργανο Σωτηρίας. Επειδή πάνω στο ξύλο του Σταυρού μαζί με το πανάγιο Σώμα Του ο Κύριος μας κάρφωσε και τις αμαρτίες μας (βλέπε προς Κολοσ. 2.14). Έτσι ο Σταυρός έγινε το κλειδί που μας άνοιξε τον Παράδεισο και ο πρώτος που μπήκε ήταν ο σταυρωμένος ληστής που μετανόησε, ενώ βρισκόταν δίπλα στο Χριστό την ώρα της σταύρωσης.
Από τότε η Εκκλησία μας τιμά τον Σταυρό του Χριστού. Τον ασπαζόμαστε και τον προσκυνούμε σαν σύμβολο της μεγάλης θυσίας του Κυρίου, από την οποία απορρέει Αγιασμός, Σωτηρία, και θεία Χάρις.
Δεν προσκυνάμε τον Σταυρό σαν Θεό, ανεξάρτητα από τον Χριστό, όχι. Αλλά τον προσκυνάμε πάντοτε ενωμένο με τον Εσταυρωμένο πάνω του Κύριό μας. Ο απόστολος Παύλος λέει: "Δεν καυχιέμαι για τίποτα άλλο παρά μόνο για τον Σταυρό του Χριστού", (βλέπε προς Γαλάτας Επιστολή κεφ.6.14). Έτσι τα πάντα μες την Εκκλησία τελούνται με Σταυρό. Η θεία Λειτουργία από το "Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος..." αρχίζει με Σταυρό και τελειώνει με Σταυρό μέχρι το "Δι' ευχών των αγίων Πατέρων ημών...", η μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού ευλογώντας ο Ιερέας τα τίμια δώρα γίνεται με Σταυρό, το ίδιο και σε όλες τις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας όλα γίνονται με το σημείο του Σταυρού.
Επίσης και στη καθημερινή μας ζωή, όσοι είμαστε πιστοί, κάνουμε συχνά το Σταυρό μας, π.χ. όταν σηκωνόμαστε από τον ύπνο, όταν φεύγουμε από την οικεία μας, όταν επιστρέφουμε, πριν από το φαγητό, μετά το φαγητό, πριν να πιούμε νερό, όταν ακούσουμε μια ευχάριστη ή δυσάρεστη είδηση. Ακόμη, οποιοσδήποτε πιστός μπορεί να κάνει το Σταυρό πάνω στο κρεβάτι ενός αρρώστου λέγοντας: "Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος" και ό άρρωστος ενισχύεται. Τόσο μεγάλη είναι η δύναμη του Σταυρού που διώχνει μακριά κάθε κακό.
Όμως παρόλα αυτά σήμερα δεν απολαμβάνουμε την τόσο μεγάλη δύναμη και τις δωρεές του Σταυρού. Γιατί; Διότι δεν τον κάνουμε σωστά.
Έτσι σήμερα βλέπουμε: Κάποιοι στη προσπάθειά τους να κάνουν το Σταυρό, να σηκώνουν βιαστικά το χέρι τους και να το κινούν στον αέρα χωρίς να ακουμπούν καθόλου το σώμα τους, άλλοι αντί για Σταυρό σχηματίζουν τρίγωνο, κάποιοι άλλοι κινούν μόνο την παλάμη του χεριού, χωρίς να σηκώνουν το χέρι τους στο κεφάλι, ενώ κάποιοι άλλοι νομίζουν πως ξέρουν κιθάρα. Λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ότι: " Ο ίδιος ο διάβολος κινεί το χέρι των απρόσεκτων αυτών χριστιανών, για να κοροϊδέψει το ιερό σύμβολο του Αγίου Σταυρού και να τιμωρήσει τους ίδιους".
Αγαπητοί τον Σταυρό δεν τον κάνουμε όπως θέλει ο καθένας ούτε όπως μας έρθει αλλά τον κάνουμε, όπως μας διδάσκει η Εκκλησία μας, δηλαδή ως εξής: Ενώνουμε τα τρία πρώτα δάκτυλα του δεξιού χεριού μας, μετά σηκώνουμε το χέρι στο μέτωπο, κατόπιν το κατεβάζουμε στη κοιλιά - στον αφαλό- ούτε πιο πάνω ούτε πιο κάτω, μετά φέρνουμε το χέρι μας στο δεξί ώμο και μετά στον αριστερό.
Προσοχή: Ακουμπάμε το σώμα μας με το χέρι, όταν κάνουμε τον Σταυρό, όχι στον αέρα.  Επίσης κάποιοι χωρίς να το καταλάβουν κάνουν ανάποδα το Σταυρό, δηλαδή, ενώ σηκώνουν το χέρι στο μέτωπο και το κατεβάζουν στη κοιλιά, μετά δεν το ανεβάζουν μέχρι τον ώμο, αλλά περίπου κοντά στο στομάχι, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν ανάποδο σταυρό - δηλαδή όταν η πάνω απόσταση είναι μεγαλύτερη από την κάτω. Να σημειωθεί ότι ανάποδο σταυρό χρησιμοποιούν οι σατανιστές, με το κεφάλι του Χριστού μας προς τα κάτω έχοντας την ψευδαίσθηση ότι ταπεινώνουν τον Χριστό επειδή πιστεύουν ότι ο σατανάς έχει περισσότερη δύναμη από Αυτόν.
Αγαπητοί, ας μην αδιαφορούμε για το πως κάνουμε τον Σταυρό.
Δεν μπορούμε να τον κοροϊδεύουμε. Στο κάτω - κάτω βρε αδελφέ αφού κάνεις που κάνεις την κίνηση, κάνε μια σωστή!!!
Για φανταστείτε κάποιος από εμάς να πάει σ' ένα φωτογράφο και να φωτογραφίσει το ωραίο πρόσωπό του. Κι όταν εμφανιστεί η φωτογραφία τι να δεί; Να έχει παραμορφωμένο στόμα, εξογκωμένη μύτη, αλλήθωρα μάτια. Τι θα κάνει; Θα φρίξει, ενώ ο φωτογράφος θα επιμένει, ότι εσύ είσαι.

Συμπέρασμα: Μόνο όταν κάνουμε τον Σταυρό μας σωστά, παίρνουμε δύναμη πολλή και κανένα κακό δεν μπορεί να μας πιάσει.
Κύριε όπλον κατά του διαβόλου τον Σταυρόν Σου ημίν έδωκας.