14 Σεπ 2020

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην ενορία μας



Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν Δέσποτα και την αγίαν σου Ανάστασιν δοξάζομεν.
- ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ -
Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη επισκέπτεται προσκυνηματικά την Ιερουσαλήμ και ξεκινάει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.
Στον Γολγοθά γκρεμίζει ειδωλολατρικό ναό της Αφροδίτης, τον και αρχίζει ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο, βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου; Ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος έκανε δέηση, και άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης γυναίκας που είχε πεθάνει. Στο άγγιγμα του τρίτου σταυρού που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.
Η είδηση διαδίδεται σε όλα τα Ιεροσόλυμα. Πλήθη πιστών συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο. Επειδή, όμως, συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό, ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.
Αυτή την ύψωση καθιέρωσαν οι Πατέρες, να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε μέσα στις ψυχές μας το Σταυρό του Κυρίου μας, που αποτελεί το κατ' εξοχήν "όπλον κατά του διαβόλου".
- ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ -
Διότι όπως ο κάθε άνθρωπος που κάνει την ανακομιδή (εκταφή) των λειψάνων ενός συγγενή του, λυπάται ενθυμούμενος το πρόσωπο αυτό, έτσι και εμείς οι Χριστιανοί βλέποντες τον Σταυρό και αναλογιζόμενοι ότι ο Χριστός σταυρώθηκε για εμάς τους αμαρτωλούς και ως Άνθρωπος έπαθε, ταπεινωνόμαστε και δείχνουμε συντριβή καρδιάς νηστεύοντες.
Οι μεν Πατέρες της Εκκλησίας μας, επισημαίνουν ότι «η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι ισότιμη με την Μεγάλη Παρασκευή», αφού και τις δύο αυτές ημέρες τιμούμε εξίσου τα Πάθη και την Σταύρωση του Κυρίου.
Η Νηστεία κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, «δεν γίνεται για το Πάσχα, ούτε για τον Σταυρό, αλλά για τις αμαρτίες μας, επειδή το Πάσχα δεν είναι υπόθεση Νηστείας και πένθους, αλλά ευφροσύνης και χαράς».
Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να λέμε ότι πενθούμε για τον Σταυρό. Ούτε για εκείνον πενθούμε. Αλλά για τα δικά μας αμαρτήματα. Επίσης νηστεύουμε για να μιμηθούμε τον Κύριο, ο οποίος ενήστευσε για σαράντα ημερόνυχτα επάνω στο Σαραντάριον Όρος.