11 Απρ 2020

Γράμμα στον ενορίτη μου με πόνο ψυχής


Αγαπητοί μου ενορίτες 

Από αύριο Κυριακή των Βαΐων ξεκινάει η ιερότερη και αγιότερη εβδομάδα του εκκλησιαστικού μας έτους. Του Πάθους, του Σταυρού, και της Ανάστασης του Χριστού μας, 
Επικοινωνώ με αυτόν τον τρόπο μαζί σας, καθώς η λοιμική νόσος ανέτρεψε την ζωή μας, όχι μόνο στην καθημερινότητά της, αλλά μας στέρησε την σχέση μας με την λατρευτική και λειτουργική ζωή. Στερηθήκαμε πολλές από τις ακολουθίες της Σαρακοστής και τώρα με πόνο την ομορφιά των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος. 
Όσοι από εμάς βιώνουμε την πίστη μας με συμμετοχή στη Θεία Λατρεία και όχι ως πατροπαράδοτο έθιμο και συνήθεια, αντιλαμβανόμαστε αυτή την εσωτερική συντριβή. 
Πρώτος εγώ αδερφέ μου θλίβομαι που θα στερηθούμε αυτή την κοινωνία και χαρά της Μεγάλης Εβδομάδος και κατανοώ πλήρως και την δική σου θλίψη που δεν θα προσκυνήσεις τον Νυμφίο, τον Εσταυρωμένο, τον επιτάφιό του και δεν θα ανάψεις το κερί της αναστάσεως. 
Αυτή την θλίψη όμως είναι ανάγκη να την μετατρέψουμε σε δύναμη πίστης και ψυχής. Αν πραγματικά έχουμε αγάπη Χριστού και αγαπάμε τους δικούς μας ανθρώπους αληθινά ας μην γίνουμε εμείς αιτία να δοκιμασθούν από την ύπουλη αυτή ασθένεια. 
Η αγάπη απαιτεί και αξίζει θυσίες και είναι η ώρα της δικής μας θυσίας απέναντι στον Χριστό και στην κοινωνία μας. 
Σας παρακαλώ λοιπόν να δείξουμε την αναγκαία σοβαρότητα. Τι νόημα θα έχει αλήθεια να απαιτήσουμε να πάμε στην Εκκλησία όταν η παρουσία μας εκεί μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης αρρώστιας και μάλιστα λοιμικής και τόσο απειλητικής; Μην προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε διλήμματα όπως γιατί η εκκλησία και όχι και άλλοι οργανισμοί; 
Αυτή την ώρα δεν θα οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα. 
Ως μέλη της Αναστάσιμης Εκκλησίας μας, είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε την δοκιμασία αυτής της περιόδου, για να μπορούμε στη συνέχεια να χαιρόμαστε και να γευόμαστε, όλοι μαζί, την χαρά της συμμετοχής μας στην λατρευτική και λειτουργική ζωή Της. Για να είναι η ζωή μας μια διαρκής Ανάσταση. 
Εμπιστευόμαστε την Εκκλησία μας, ακούμε και εφαρμόζουμε τις παραγγελίες της, καθώς και όσα συστήνουν οι ειδικοί Επιστήμονες. 
Προσευχόμαστε και παρακαλούμε τον Κύριο μας που πορεύεται προς το εκούσιο Πάθος Του, την Παναγία Μητέρα Του και όλους τους Αγίους μας, να μας λυτρώσουν από αυτή την δοκιμασία για να μπορέσουμε όλοι μαζί να γιορτάζουμε κάθε μέρα της ζωής μας, μεταμορφώνοντας την σε Πάσχα, σε Ανάσταση. 

Στα πλαίσια της εκκλησιαστικής οικονομίας θα τοποθετηθεί στον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Νικολάου από αύριο 12 Απριλίου 2020, η εικόνα του Νυμφίου και στη συνέχεια ο Εσταυρωμένος και ο Επιτάφιος, για όσους από εσάς επιθυμείτε να προσκυνήσετε κατά μόνας. 

Με την ελπίδα ότι θα σεβαστείτε πλήρως τις υποδείξεις της εκκλησίας και της πολιτείας εύχομαι αυτό το διαφορετικό Πάσχα να δράσει ωφέλiμα στις καρδιές όλων μας. 

Καλή Ανάσταση 
 π. Γεώργιος Μανωλόπουλος