Αγιος Θωμάςς

το ξωκλήσι του Αγίου Θωμά στο δέλτα του Ασωπού με τον Λάρι και απέναντι από τη νεκρόπολη της αρχαίας Τανάγρας

το Γεννέσιο της Θεοτόκου

Ο κεντρικός ναός του χωριού

.............................

..............................................................

Η δεξιά αψίδα

ο μεγάλης βουλής άγγελος

Παρεκλήσιο Παναγιάς Λιατανιώτισσας

Ευρίσκεται στο πάρκο της σπηλιάς

18 Δεκ 2018

Πρόγραμμα εορτών 2018-2019



Πρόγραμμα εορτών 2018-2019


Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018
Θεία Λειτουργία για τους μαθητές του  Δημοτικού σχολείου (8.30 πμ)

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018
Θεία Λειτουργία Προ της Χριστού Γεννήσεως (8.30 πμ) 

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018
Θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνία για τους αρρώστους (8.30 πμ)

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (πρώτη καμπάνα 6.00πμ)

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου ( 8.00-10.00πμ)

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019
Θεία Λειτουργία επί της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου, δοξολογία για το νέο έτος και κοπή βασιλόπιτας (7:30-10:30πμ)

Σάββατο  5 Ιανουαρίου 2019
 Αγιασμός στα σπίτια του χωριού μας από τον εφημέριο π.Γεώργιο

Κυριακή  6 Ιανουαρίου 2019
Θεία Λειτουργία επί της εορτής των Αγίων Θεοφανίων και Μέγας Αγιασμός (7:00-10:30πμ)

Δευτέρα  7 Ιανουαρίου 2019
Θεία Λειτουργία επί της εορτής συνάξεως Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού  (7:00-10:00πμ)

10 Δεκ 2018

Λειτουργία Ιακώβου την Κυριακή των Προπατόρων


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ 
Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών Χριστιανών ότι 
την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 μνήμη των Προπατόρων 
θα τελεσθεί στο ναό μας η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία
 του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων. 

Ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, ο αποκαλούμενος και δίκαιος, είναι άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που έζησε κατά την αποστολική εποχή και υπήρξε ο πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Για την θαυμαστή πολιτεία του και τις πολλές αρετές του, ονομαζόταν από όλους δίκαιος. Η παράδοση αναφέρει ότι ήταν ένας από τους γιους του Ιωσήφ από άλλη γυναίκα, οπότε ήταν ετεροθαλής αδερφός του Κυρίου. Μέσα στα Ευαγγέλια αναφέρεται πάντοτε ως πρώτος από τους αδελφούς του Ιησού κάτι που δείχνει πως πιθανώς ήταν ο πρεσβύτερος. Ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος είναι αυτός που έγραψε και την πρώτη Θεία Λειτουργία της Χριστιανικής Εκκλησίας. Έγινε μαθητής του Ιησού μετά την Ανάσταση και έδωσε μαρτυρικώς τη ζωή του, όταν καταδικάστηκε από το συνέδριο των Σαδδουκαίων. 
------------------------------------ 
Κάθε χρόνο στις 11 Δεκεμβρίου, εάν είναι Κυριακή, ή την πρώτη Κυριακή μετά τις 11 Δεκεμβρίου, η εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Προπατόρων (πρώην Αγίων Πατέρων), δηλαδή των κατά σάρκα προγόνων του Ιησού Χριστού, όπως αναφέρονται στην πασίγνωστη περικοπή του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου (α, 1-16). Με την πάροδο του χρόνου το θέμα της Κυριακής αυτής διευρύνθηκε και περιέλαβε όλους τους προ Χριστού δίκαιους της Παλαιάς Διαθήκης. Αρχικά, οι προπάτορες του Ιησού γιορτάζονταν την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα. Η διεύρυνση του εορτολογικού περιεχομένου της Κυριακής προ των Χριστουγέννων επέφερε τη διχοτόμηση της Κυριακής αυτής και τη μετάθεση μέρους του θέματός της στην προ αυτής Κυριακή. Έτσι, οι Κυριακές των Αγίων Πατέρων έγιναν δύο και για να διακρίνονται η μία από την άλλη, η μία, η παλαιότερη, ονομάσθηκε «Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως» και η άλλη διατήρησε το παλαιό της όνομα «Κυριακή των Αγίων Πατέρων», που για να μη συγχέεται με τις Κυριακές των Πατέρων των Οικουμενικών Συνόδων έλαβε το όνομα «Κυριακή των Προπατόρων».

2 Δεκ 2018

Θεία Λειτουργία στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγ. Νικολάου


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας στον κοιμητηριακό ναό του χωριού, όπου τιμάται επ' ονόματι του Αγίου Νικολάου
Θα ακολουθήσει κοινό τρισάγιο για όλους τους κεκοιμένους συγχωριανούς μας που είναι ενταφιασμένοι στο κοιμητήριο.

23 Νοε 2018

Έρανος Αγάπης 2018






Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, 
Η μεγάλη γιορτὴ τῶν Χριστουγέννων πλησιάζει. Γιὰ μιὰ ἀκόμη χρονιὰ ἑτοιμαζόμαστε νὰ γιορτάσουμε τὸ γεγονὸς τῆς θείας ἐνανθρωπήσεως ποὺ συγκλόνισε τὴν ἱστορία καὶ συμφιλίωσε τὸν οὐρανὸ μὲ τὴ γῆ. ῾Ο Θεὸς γίνεται ἄνθρωπος, γιὰ νὰ δώσει τὴν εὐκαιρία τῆς θεώσεως στὸν κάθε ἄνθρωπο, τὴν δυνατότητα νὰ μπολιάσει τὴν ἀνθρώπινη ὕπαρξη καὶ ζωή του μὲ τὰ χαρακτηριστικὰ καὶ τὴν σφραγίδα τοῦ Θεοῦ. 
   Παρὰ τὸν κοσμικό της χαρακτήρα, ἡ γιορτὴ τῶν Χριστουγέννων εἶναι κυρίως πνευματική. ᾿Αλλὰ καὶ παρὰ τὴν πνευματική της ἔκφραση ἔχει καὶ πλούσιο κοινωνικὸ περιεχόμενο. ῾Ο Θεὸς δὲν ἔρχεται ἀνάμεσά μας μόνον γιὰ νὰ μᾶς ἑνώσει μαζί Του, ἀλλὰ ἔρχεται καὶ γιὰ νὰ μᾶς συνδέσει μεταξύ μας. Αὐτὸ σημαίνει «ἐπὶ γῆς εἰρήνη καὶ ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Αὐτὸς εἶναι καὶ ὁ λόγος ποὺ τὰ Χριστούγεννα θεωροῦνται ὡς ἡ γιορτὴ τῆς ἀγάπης. 
   Ἔμπρακτη ἀπόδειξη αὐτῆς τῆς ἀγάπης ἀποτελεῖ καί ἡ διεξαγωγή τοῦ ἐτησίου Ἐράνου Ἀγάπης ἀπό τήν Τοπική μας Ἐκκλησία, ὁ ὁποῖος ἐφέτος θά διεξαχθεῖ τό τριήμερο 24, 25 καί 26 Νοεμβρίου 2018.
    Τά ἔσοδα τοῦ Ἐράνου θά διατεθοῦν ἀποκλειστικά καί μόνο γιά τήν στήριξη τῶν οἰκογενειῶν τῶν ἀνέργων, τῶν ἐμπεριστάτων ἀδελφῶν μας καί γιά τήν ἐνίσχυση τῶν ἀπόρων σπουδαστῶν καί μαθητῶν τῆς Μητροπολιτικῆς μας περιφερείας ὡς καί τῶν Ἱδρυμάτων τῆς Βοιωτικῆς Ἐκκλησίας.
    Γνωρίζω τίς ὑπάρχουσες οἰκονομικές δυσκολίες ὅλων σας, σᾶς παρακαλῶ ὅμως θερμά καί σᾶς προτρέπω πατρικά νά συνδράμετε στό μέτρο τῶν δυνατοτήτων σας τήν προσπάθειά αὐτή πού ἀφορᾶ συνανθρώπους μας πού δέν μποροῦν νά βοηθήσουν τόν ἐαυτό τους. 


12 Νοε 2018

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΦΥΡΑ» ΡΙΤΣΩΝΑΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ


   Προ ημερών ευρισκόμενος στην πόλη των Θηβών δέχτηκα αντιπροσωπείες κατοίκων και παραγόντων από την περιοχή της Αυλίδος, Άρματος και Ελεώνος που με ενημέρωσαν και μου κατέθεσαν την αγωνία και την αναστάτωση που βιώνουν όσον αφορά τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου σε τοποθεσία της Ριτσώνας .
   Καινοφανές για τα δεδομένα της ζωής και της θρησκευτικής παράδοσης της πατρίδας μας η καύση των νεκρών που έχει δημιουργήσει απ’ ότι εισέπραξα μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μας. Από αρχαιοτάτων χρόνων στον προχριστιανικό κόσμο και στις περισσότερες θρησκείες η ταφή του νεκρού σώματος ήταν ο μοναδικός τρόπος καταλήξεως και ο τάφος γινόταν σημείο αναφοράς, τιμής και αγάπης του κεκοιμημένου προσώπου.
   Στη χριστιανική μας παράδοση, η ταφή σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, είναι ο μόνος τρόπος αποσυνθέσεως του νεκρού σώματος, αφού η Εκκλησία πιστεύει και προσδοκά την Ανάσταση των νεκρών, σύμφωνα με την Αγία διδασκαλία Της και την απ’ αιώνων παράδοσή της. (βλ. και υπ’ αριθμ. 2734/2002 Εγκύκλιος Ι. Συνόδου και απόφαση Ιεραρχίας της Ι. Συνόδου της 12ης Μαΐου 2010).
   Όμως, η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων έχει πλέον νομοθετικά αποφασιστεί και ρυθμιστεί από την πολιτεία για όσους δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ή αυθαίρετα και επιπόλαια επιλέγουν την καύση. Δεκαετίες τώρα παρακολουθούμε την προσπάθεια να εισαχθεί στον Ελλαδικό χώρο η καύση των νεκρών ή και «πιεστικά» να επηρεαστεί ο λαός μας και να επικρατήσει.
   Για τους μεν Ορθοδόξους Χριστιανούς η Εκκλησία ενημερώνει για την Αλήθεια που αφορά στην πίστη και στην παράδοσή Της για το συγκεκριμένο θέμα και ό,τι συνεπάγεται η επιλογή της καύσης εκ μέρους των, για να μη δέχονται αύριο οι Κληρικοί μας μεγάλη πίεση από τους συγγενείς εκείνων που επέλεξαν την καύση για την απόδοση επικηδείων ακολουθιών και μνημοσύνων.
   Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος που αφορά το ως άνω θέμα.

  1. Η ψυχική και συναισθηματική φόρτιση και επίδραση του λαού μας που ξένος σ’ αυτή την επιλογή της καύσεως αντιδρά και εκφράζει τον αποτροπιασμό του σε πολλές περιπτώσεις, όπως διαπιστώσαμε και στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, όπου απεγνωσμένα ζητούσαν οι συγγενείς τις σορούς των συγγενών τους για να ενταφιάσουν έστω και τα υπολείμματά τους.
  2. Ο τόπος ταφής του νεκρού σώματος γίνεται σημείο αναφοράς, αγάπης, τιμής, εκφράσεως πόνου και οδύνης που ψυχολογικά ανακουφίζουν και αναπαύουν τους συγγενείς και φίλους του εκλιπόντος.
  3. Από την ως άνω εγκατάσταση στην περιοχή της Ριτσώνας δημιουργούνται πολλά προβλήματα και αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά στην επίδραση της καύσεως στην ατμόσφαιρα και στο φυσικό περιβάλλον εν γένει.
  4. α. Η επιλογή της Ριτσώνας στην θέση «Μεγάλη Γέφυρα» είναι καλλιεργήσιμη γη με διάφορα κηπευτικά, εκτάσεις αμπελώνων και ελαιώνων. Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι τα προϊόντα τους θα αχρηστευτούν και θα προστεθούν στα αζήτητα όπως έγινε με την ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του Ασωπού. β. Ο χώρος που επελέγη απέχει ελάχιστα μέτρα από πολύ μεγάλα εργοστάσια οινοποιίας και βεβαίως υπάρχουν και πολλά εργοστάσια στην περιοχή αναλώσιμων ή μη προϊόντων που ασφαλώς θα επηρεαστούν όπως και οι εργαζόμενοι από την τέφρα και τους ρύπους που θα εκπέμπονται. Το πιο απίθανο, όμως, της επιλογής του χώρου είναι ότι γειτνιάζει με το παλαιό στρατόπεδο που σήμερα λειτουργεί ως Hot Spots των εγκατεστημένων προσφύγων ανάμεσα στους οποίους είναι και πολλά παιδιά.
Παρόμοια ανησυχία υπάρχει στα απέναντι χωριά Ελεώνας, Άρμα και την ευρύτερη βιομηχανική περιοχή των Θηβών όσον αφορά τους εκπεμπόμενους ρύπους που φοβούνται ότι θα επηρεάζουν την ατμόσφαιρα, την αναπνοή και καλή υγεία των κατοίκων και εργαζομένων.
Στην υπ’ αριθμ. 26719/4153/18-7-2011 απόφαση «Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου(ΓΠΣ) πρ. Δήμου Αυλίδας Ν. Ευβοίας και νυν Δημ. Ενότητας Αυλίδας Δήμου Χαλκιδέων» (ΦΕΚ 219/ ΤΑΑ & ΠΘ/2011) ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ, ότι στην εν λόγω περιοχή επιτρέπεται η χωροθέτηση αποτεφρωτηρίου νεκρών.
   Η περιοχή στην οποία αδειοδοτήθηκε η εν λόγω εγκατάσταση χαρακτηρίζεται από το ΓΠΣ ως ζώνη μη οχλουσών βιομηχανικών-βιοτεχνικών εγκαταστάσεων (ΒΤ1).
Με τον όρο «μη οχλούσες βιομηχανικές- βιοτεχνικές εγκαταστάσεις» θεωρούνται οι εγκαταστάσεις που δεν εκλύουν στο περιβάλλον αέριους ρύπους, στερεά και υγρά απόβλητα.
   Επομένως τίθεται το απλό ερώτημα σε ποια νομοθεσία βασίστηκαν οι υπηρεσίες αδειοδότησης και κατέταξαν το αποτεφρωτήριο νεκρών στις μη οχλούσες βιομηχανίες, όταν αυτό απορρίπτει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία αέριους ρύπους, όπως και απόβλητα στο έδαφος κατά την διαβροχή και ταφή της τέφρας των νεκρών στον περιβάλλοντα χώρο του αποτεφρωτηρίου;
   Τα παραπάνω σχετικά με το είδος αποβλήτων του εν λόγω αποτεφρωτηρίου περιλαμβάνονται στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 3684/Φ.14/3805/2-7-2018 απόφαση υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και αναρτήθηκε με ΑΔΑ: Ω1317ΛΗ- 4Σ6.
   Η Ορθόδοξη Εκκλησία καλεί τον άνθρωπο ελεύθερα ή όχι να αποδεχθεί τον Θεό και να συνάψει σχέση αγάπης με τον Ίδιο και την Αλήθεια Του. Η ελευθερία, λοιπόν, της επιλογής των ανθρώπων είναι δεδομένη και εκπεφρασμένη, γεννιούνται, όμως, τα εξής ερωτήματα:

- Γιατί τόση σπουδή και βιασύνη στην εγκατάσταση του αποτεφρωτηρίου νεκρών στη Ριτσώνα , όταν από πολλές περιοχές με διάφορους τρόπους ακυρώθηκε;
- Γιατί χωροθετήθηκε το αποτεφρωτήριο σε περιοχή που είναι καλλιεργήσιμη με κηπευτικά, αμπέλια και ελαιώνες, αλλά και τόπος διαμονής εργαζομένων και ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας ;
- Γιατί δεν υπήρξε καμιά απόφαση και συζήτηση τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, αλλά και των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής;

   Όλοι γνωρίζουμε ότι στην πατρίδα μας για οποιαδήποτε δραστηριότητα ἤ κατασκευή υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα παρά την χαλαρότητα που επικρατεί την περίοδο του θέρους εσπευσμένα εκδόθηκαν η υπ’ αριθμ. 3684/Φ.14/ 3805 /2-7-2018 απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας –Τμήμα Χορήγησης Αδειών, Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αλλά και η υπ’ αριθμ. 016 Γνωστοποίηση για την εγκατάσταση μεταποιητικής συναφούς δραστηριότητας.
   Επίσης διερωτώμεθα πως τόσο αβίαστα εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 111/12-9-2018 έγκριση δόμησης της Διευθύνσεως Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων και μάλιστα στις 25 Οκτωβρίου τ.ε. για την οποία ενημερωθήκαμε και ζητήσαμε διευκρινίσεις προφορικά από όλους τους φορείς που εξέδωσαν τις άδειες, αλλά και ενημερώσαμε τους υπευθύνους εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Δήμων και Κοινοτήτων, όταν είχαν αρχίσει και προχωρούσαν οι εργασίες του αποτεφρωτηρίου στον ως άνω χώρο;
   Ελπίζω ότι υπάρχουν περιθώρια επανεξετάσεως και αποτιμήσεως του ως άνω θέματος που επιφέρει αναστάτωση, διχογνωμία, αγωνία για το μέλλον και διάσπαση της ενότητας των ανθρώπων σε μια εποχή μάλιστα που έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη την ενότητα και τη συνεργασία.
   Φοβούμαι ειλικρινά ότι αυτή η ενέργεια το μόνο που θα πετύχει είναι να μας διχάσει και να καλλιεργήσει αντιπαλότητα.
   Οι άνθρωποι είναι οργισμένοι, ήθελαν να προβούν σε κινητοποιήσεις και λυπημένοι γιατί παρά την μακρά περίοδο της κρίσης που τελμάτωσε τη ζωή τους, τους φόρτωσαν μια ακόμη αγωνία, καθώς κυκλοφορούν φήμες ότι το αποτεφρωτήριο θα γίνει προπομπός της καύσης σκουπιδιών στην ως άνω περιοχή.
   Στην εφημερίδα «Ευβοϊκή Γνώμη» της 5ης Οκτωβρίου τ.ε. ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης» κος Αντώνιος Αλακιώτης φέρεται να λέγει: «Εξετάσαμε πολλές εκτάσεις πανελλαδικά και καταλήξαμε στη συγκεκριμένη, με βασικό κριτήριο να μην συναντήσουμε αντιδράσεις περιοίκων κλπ. Διαπίστωσα και προσωπικά ότι δεν υπάρχει τίποτα τριγύρω και σε μεγάλη ακτίνα».
   Μήπως αυτό απαντά στις αγωνίες και στα ερωτήματα των περιοίκων και όλων μας;
  Εύχομαι, οι αυριανοί συνεχιστές της ζωής στον τόπο μας να μη ρίχνουν στους σημερινούς υπευθύνους τον λίθο του αναθέματος! 


10 Νοε 2018

Η Σημασία Μελέτης & Εφαρμογής της Γραφής



   «Νομικός τις προσήλθε τω Ιησού πειράζων αυτόν, και λέγων» (Λκ. 10,25). Νομικός είναι αυτός που μελετούσε και ερμήνευε τον νόμο της Παλαιάς Διαθήκης. Σήμερα θα λέγαμε ένας θεολόγος. Έρχεται και ρωτά τον Χριστό όχι με αγαθή διάθεση και πιστεύοντας στην αξία του, αλλά θέλοντας να τον φέρει σε αμηχανία, να τον παγιδεύσει, κι έτσι να τον εκθέσει. Τον αποκαλεί διδάσκαλο, χωρίς να θέλει να μάθει και υποκρίνεται ότι τον τιμά, για να τον ξευτελίσει. Όταν η πρόθεση κάποιου είναι πονηρή, το έργο που πραγματοποιεί ακόμη κι αν είναι αγαθό καταντά πονηρό, ασχέτως αν ο Θεός εν τη πανσοφία του το εκμεταλλεύεται για να παράγει κάτι καλό. Δεν φθάνει λοιπόν να μιλάμε ή να ακούμε για τα θεία, όταν η διάθεσή μας είναι πονηρή και άπιστη.
   «Διδάσκαλε τι ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω»; Όλο το ενδιαφέρον μας και όλη η φροντίδα μας για το νόμο του Θεού τις περισσότερες φορές είναι θεωρητικό και σχολαστικό, χωρίς όμως να επιθυμούμε να το βιώσουμε έστω και ελάχιστα. Μοιάζουμε με τους αρχαίους Αθηναίους, οι οποίοι «εις ουδέν έτερον ευκαίρουν ή λέγειν τι και ακούειν καινότερον» (Πρξ. 17,21). Όταν όμως γνώριζαν την αλήθεια του Θεού, την χλεύαζαν ή έλεγαν ειρωνικά θα τα ξανασυζητήσουμε και έφευγαν (Πρξ. 17,32). Ακόμη κι όταν επισκεπτόμαστε ιερούς τόπους και ρωτούμε άγιους Γέροντες, το ενδιαφέρον πολλών από εμάς είναι ακαδημαϊκό, χωρίς να έχουμε και την ελάχιστη διάθεση να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των όσων ακούσαμε.
   «Εν τω νόμω τι γέγραπται; Πως αναγινώσκεις»; Τι ρωτάτε, τι λέτε στους Γεροντάδες να σας πουν λόγο πνευματικό. Ανοίξτε την αγία Γραφή, αυτή τα λέγει όλα. Όταν ο πλούσιος βρέθηκε στην κόλαση και υπέφερε και παρακάλεσε τον Αβραάμ να στείλει τον Λάζαρο στα αδέλφια του για να μετανοήσουν, εκείνος απάντησε• «Έχουσι Μωυσέα και τους προφήτας• ακουσάτωσαν αυτών».
   Μερικοί λένε• «Να έβλεπα έναν άγγελο να μου πει τι θα κάνω. Έτσι θα συγκλονισθώ και θα αλλάξω». Μα υπάρχουν άγγελοι. Είναι οι επίσκοποι και οι ιερείς. «Τω αγγέλω της εν Εφέσου εκκλησίας γράψον» (Αποκ. 2,1). Οι επίσκοποι είναι άγγελοι κατά την Αποκάλυψη.
Άλλοι λένε• «Να μπορούσα να δω τον Θεό και να τον ρωτήσω για θέματα διάφορα. Κι όμως ο Κύριος μας μιλά συνεχώς μέσα από τη Γραφή. «Τάδε λέγει Κύριος». Έτσι αρχίζουν το κήρυγμά τους οι προφήτες. Στο στρατό, όταν διαβάζεται διαταγή του υπουργού Άμυνας, δίδεται το παράγγελμα της «προσοχής» αρχικά και μετά της «αναπαύσεως». Μπορεί τη διαταγή σε μικρά στρατιωτικά τμήματα να τη διαβάζει χαμηλόβαθμος αξιωματικός ή και υπαξιωματικός, αλλά εκείνη την στιγμή είναι το στόμα του υπουργού της Άμυνας. 
    Το ίδιο συμβαίνει και στην Εκκλησία, όταν ακούγεται το ευαγγέλιο ή ο απόστολος και μετά ακολουθεί το κήρυγμα. «Πρόσχωμεν» «Σοφία πρόσχωμεν». Ο επίσκοπος ή ο κληρικός είναι «εις τύπον και τόπον Χριστού». Είναι σαν να μιλά ο Χριστός. Καμμία κίνηση την ώρα εκείνη. Ούτε κερί να ανάψουμε, ούτε εικόνα να ασπαστούμε, ούτε άλλη κίνηση που διασπά την προσοχή του εκκλησιάσματος και αναστατώνει την μυσταγωγία του ευαγγελίου και του κηρύγματος. «Μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και οι φυλάσσοντες αυτόν» (Λκ. 11,28).    Ο Χριστός όταν ανελήφθη στους ουρανούς, άφησε τους κληρικούς στη θέση του, για να τους βλέπουμε, να τους ακούμε, να τους συμβουλευόμαστε, να τους αγγίζουμε και να παίρνουμε τη χάρη όπως η αιμορροούσα. Είναι ανόητο και ασεβές την ώρα που έχουμε ζωντανό τον Χριστό και μας μιλάει εμείς να ασπαζόμαστε τις εικόνες ακόμη και την εικόνα του. Ποτέ δεν φιλάμε την φωτογραφία του αγαπημένου μας προσώπου, όταν αυτό είναι παρών. Ποτέ δεν προσέχουμε την προσωπογραφία του, όταν το έχουμε μπροστά μας.
   «Ο δε αποκριθείς είπεν• αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου... και τον πλησίον σου...». Στη θεωρία παίρνουμε άριστα• στην πράξη...
   «Τούτο ποίει και ζήση». Η σωτηρία δεν είναι απλώς θέμα γνώσεως αλλά και εφαρμογής. Παράδειγμα ο Μ. Αντώνιος, ο οποίος μόλις άκουσε το ευαγγέλιο για τον πλούσιο νεανίσκο που ζητούσε την τελειότητα, μοίρασε την περιουσία του και έφυγε στην έρημο. Γι’ αυτό και ο Κύριος τονίζει στον πλούσιο νεανίσκο «τας εντολάς οίδας»• δηλαδή εφαρμογή και σώθηκες. Για να κατανοήσουμε πλήρως το νόμο του Θεού πρέπει να τον εφαρμόσουμε. Ο εκκλησιασμός πολύ μεγάλο πράγμα, η λειτουργία συνιστά την Εκκλησία, κατεβάζει το Θεό σωματικά στους ανθρώπους. Κι όμως ο ιερεύς και ο λευίτης, δηλαδή άνθρωποι που είχαν σπουδαίο ρόλο στις συνάξεις της Εκκλησίας της Παλαιάς Διαθήκης, περάσαν και δεν έδωσαν σημασία στον αδελφό τους, τον συμπατριώτη τους, τον ομόθρησκό τους. Και πέρασε ένας αλλόθρησκος και αλλοεθνής κι αυτός έδωσε σημασία στον πληγωμένο.
   Κάποτε ευρισκόμενος στο Σινά επιχείρησα με έναν Αυστριακό ορθόδοξο μοναχό να επισκεφτούμε τον άγιο Γεώργιο τον Αρσελαΐτη. Ένα προσκύνημα που απέχει περίπου μια μέρα δρόμο και ανήκει στο μοναστήρι του Σινά. Πήραμε έναν Βεδουίνο με τη καμήλα του και ξεκινήσαμε. Όταν φθάσαμε το βράδυ κατάκοποι, μας υποδέχθηκαν οι γυναίκες των υπαλλήλων του μετοχίου, γιατί οι άνδρες είχαν φύγει να παραστούν σε μια κηδεία συγγενικού προσώπου. Οι γυναίκες βγήκαν από την καλύβα τους για να κοιμηθούν έξω και να μπούμε εμείς μέσα και μας παρέθεσαν το λιτό τους φαγητό. Ο Αυστριακός μοναχός, που οι γονείς του είχαν χωρίσει και είχε μόνο μία αδελφή στην Αυστρία πολύ πλούσια, που κατοικούσε σε μία έπαυλη τριάντα δωματίων, πήγε κάποτε να την δει. Μόλις συναντήθηκαν και μετά τις πρώτες κουβέντες, η αδελφή του τον συνέστησε όσο είναι νωρίς να ψάξει να βρει ξενοδοχείο, γιατί δεν είχε πολλά δωμάτια για να τον φιλοξενήσει! Τριάντα δωμάτια δεν αρκούσαν να φιλοξενήσουν τον αδελφό της. Ο μοναχός με πόνο μας είπε την ιστορία αυτή και συνέκρινε τη φιλοξενία των Βεδουίνων μουσουλμάνων γυναικών με την σκληρότητα και τη αγένεια της «χριστιανής» αδελφής του. Ο καμηλιέρης μας, που άκουγε έκπληκτος την ιστορία, όταν τελείωσε ο μοναχός είπε• «Ο Θεός έφυγε από την Ευρώπη». Τι μαστίγωμα ένιωσα να ακούω έναν μουσουλμάνο να μας ελέγχει και να λέγει ότι χάσαμε εμείς οι Ευρωπαίοι το Θεό μας!
   «Ο δε θέλων δικαιούν εαυτόν». Δεν μας ενδιαφέρει η αλήθεια• απλώς συζήτηση να γίνεται. Να κάνουμε τον έξυπνο και να δείχνουμε τη σοφία μας. Ή να προσπαθούμε να παγιδεύσουμε τον άλλο και να τον φέρουμε σε δύσκολη θέση. Πάντοτε σχολιάζουμε το λόγο του Θεού και ουδέποτε υπακούομε.
Τι κρίμα…

Αρχιμ. Μελέτιος Απ. Βαδραχάνης

26 Οκτ 2018

Μακάριος ο Λαός ου Κύριος ο Θεός Αυτού (ΛΟΥΚΑ Ζ΄ 28-10-2018)


  Εάν μελετήσουμε τον 143ο ψαλμό, θα δούμε τον ένδοξο βασιλιά Δαυίδ, που λατρεύτηκε από τον λαό του και οργάνωσε το κράτος του Ισραήλ όσο ουδείς άλλος, να δοξάζει και ν’ ανυμνεί τον Θεό, διότι σ’ αυτόν χρωστά τις επιτυχίες του και σ’ αυ¬τόν ελπίζει για να συνεχίσει ο λαός του κι αυτός να ευτυχεί. Έκπληκτος ο Δαυίδ για την αγάπη και το ενδιαφέρον του Θεού προς τον κάθε άνθρωπο απορεί και εξίσταται πως ο Θεός συγκαταβαίνει στην μηδαμινότητα και ευτέλεια του ανθρώπου και του αποκαλύπτεται αλλά και συνεχώς ενδιαφέρεται και φροντίζει γι’ αυτόν. 
  Συγχρόνως όμως και προσεύχεται και ικετεύει τον Κύριον να σκύψει από τον ουρανό και να έρθει δυναμικά και επιβλητικά σε βοήθειά του. Να προκαλέσει ηφαι¬στειακές εκρήξεις και με αστραπόβροντα και με τα δικά του όπλα να διασκορπίσει και να συνταράξει τους εχθρούς του, που συνεχίζουν να τον επιβουλεύονται και να του δημιουργούν προβλήματα. 
  Κύριε σώσε με, προσεύχεται ο Δαυίδ, από τους αλλόφυλους και αλλοεθνείς και αλλόδοξους εχθρούς μου, που πέσαν πάνω μου σαν ύδατα πολλά και που συνεχώς μιλούν με μάταια λόγια και ενεργούν άδικα και πρόστυχα. Σώσε με Κύριε κι εγώ θα σου ψάλλω νέα ωδή με ψαλτήρι δεκάχορδο. Θα ψάλλω σε σένα που παρέχεις την σωτηρία στους βασιλείς και λυτρώνεις τον δούλο σου Δαυίδ από το μαχαίρι των εχθρών του. 
  Σώσε με Κύριε από τους αλλόφυλους εχθρούς μου, επαναλαμβάνει ο Δαυίδ, που μιλούν μάταια και ενεργούν άδικα και πρόστυχα. Σώσε με από αυτούς των οποίων τα αγόρια τους μοιάζουν με νεόφυτα και θαλερά δένδρα• ευλύγιστα και γυμνασμένα, με αθλητικές επιδόσεις και ρεκόρ θα λέγαμε με σημερινή ορολογία. Και τα κορίτσια τους είναι περιποιημένα ποικιλότροπα και στολισμένα με κοσμήματα σαν ειδωλολατρικές θεότητες, γεμάτα ομορφιά και χάρη. Οι αποθήκες τους γεμάτες, υπερχειλίζουν από αγαθά. Οι τράπεζες τους, προσθέτουμε εμείς, με τα χρηματοκιβώτια τους πλήρη, πρόθυμες να δανείσουν με υψηλό τόκο τις εξαθλιωμένες οικονομικά χώρες, ώστε να τις καταστήσουν φόρου υποτελείς σ’ αυτούς δια παντός. Τα πρόβατά τους, πολύτοκα και βελτιωμένης ράτσας, πλημμυρίζουν τις βοσκές στις οποίες εξέρχονται για να βοσκήσουν. Τα βόδια τους κι αυτά βελτιωμένα και υψηλής αποδόσεως σε κρέας και γάλα. Δεν υπάρχει ρήγμα στα τείχη τους ούτε πρόβλημα στην άμυνά τους. Καμμιά κραυγή απελπισίας για τυχόν προβλήματα και κανένα κλάμα για κάποια συμφορά δεν ακούγεται στις πλατείες τους. 
  Κύριε, λέγει ο Δαυίδ, οι μάταιοι, δουλόφρονες και επιπόλαιοι άνθρωποι μακάρι¬σαν αυτά τα έθνη και τα καλοτύχισαν. Εγώ όμως καλοτυχίζω τον λαό και το έθνος, του οποίου Θεός και ελπίδα και ασφάλεια είναι ο Κύριος του παντός. «Μακάριος ο λαός ου Κύριος ο Θεός αυτού». 
  Πόση αλήθεια περιέχουν οι φράσεις της προσευχής του Δαυίδ η ιστορική πείρα το αποδεικνύει. Έθνη μεγάλα και κραταιά, ένδοξα και ανίκητα για μεγάλες χρονικές περιόδους, αυτοκρατορίες απέραντες στις εκτάσεις των οποίων ο ήλιος δεν έδυε ποτέ, σήμερα δεν υπάρχουν ούτε κατ’ όνομα. Χώρες, που ήταν φόβητρα για ολόκληρη την οικουμένη, σήμερα μόνο ιστορικοί τις γνωρίζουν και ασχολούνται μ’ αυτές. Κάπου-κάπου τις θυμάται και η έβδομη τέχνη για να γυρίσει επικές ταινίες, που θυμίζουν περασμένα μεγαλεία και δόξες, αλλά συγχρόνως προκαλούν και τον οίκτο και τη λύπη για την απρόσμενη απώλειά τους. 
  Το βιβλίο της Αποκαλύψεως (18ο κεφ.) περιγράφει με έντονα χρώματα και χα¬ρακτηριστικές εικόνες την ολοσχερή καταστροφή κάθε κράτους, τύπου Βαβυλώνας, το οποίο αναπτύχθηκε ανθρωποκεντρικά και συμφεροντολογικά κατα¬στρέφοντας και απομυζώντας λαούς και πιστεύοντας ότι ποτέ δεν θα υποχωρήσει η δόξα του και το μεγαλείο του. Θα καταστραφεί «σε μια ώρα», γράφει το ιερό κεί¬μενο, και θα απορήσουν και θα πενθήσουν για το χαμό του οι ισχυροί της γης, οι έμποροι, οι ναυτικοί και εν γένει όλοι οι παράσιτοι, που πλουτίζουν και απολαμβάνουν από τις καταστάσεις που δημιουργούνται από το επηρμένο και μεθυσμένο από τη δύναμη και τον πλούτο κράτος. Θα χαρούν όμως ο ουρανός και οι άγιοι και οι απόστολοι και οι προφήτες, που όλα αυτά τα κράτη του Αντίχριστου θα φθάσουν στο τέλος τους κάποτε και θα παύσουν να ασελγούν πάνω στην παγκόσμια κοινωνία και να μολύνουν την οικουμένη. 
  Σε μια εποχή που όλοι μιλάνε και ασχολούνται μόνο με την οικονομική κρίση, που ενέσκηψε παγκοσμίως και την οποίαν θεωρούν ως το μόνο πρόβλημα του ανθρώπου• σε μια εποχή που οι πάντες συζητούν για «ζωτικά εδάφη», για «ζωτικά συμφέροντα», για «ζωτικές ανάγκες» και εννοούν τις υλικές ανάγκες του ανθρώπου και μάλιστα τις ενεργειακές, πιστεύοντας ότι αυτές δίνουν ζωή και δύναμη και δόξα στον άνθρωπο• σε μια εποχή που οι άνθρωποι θέλουν να είναι μόνο «σάρκες» (Γεν. 6,3) αδιαφορώντας για το τι θέλει ο Θεός, η Γραφή υπενθυμίζει ευθαρσώς και χωρίς περιστροφές τα θεόπνευστα λόγια του Δαυίδ «μακάριος ο λαός ου Κύριος ο Θεός αυτού». Κι ενώ για όλα τα ανθρώπινα «τα πάντα ρει» (Ηράκλειτος) εν τούτοις «το ρήμα Κυρίου μένει εις τον αιώνα» (Α´Πετρ.1,25). Έχει αιώνια ισχύ και αξία. Ας το προσέξουμε αυτό κι ας φροντίσουμε Κύριος της ζωής μας και ατομικά και συλλογικά να είναι ο αληθινός Θεός. 

Αρχιμ. Μελέτιος Απ. Βαδραχάνης

21 Οκτ 2018

Θεία Λειοτυργία στο ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ 

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στο πανηγυρίζον ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου
Σε περίπτωση που ο καιρός δεν το επιτρέψει (βροχοπτώσεις, δύσβατος δρόμος) η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στο ναό της Παναγίας.

17 Οκτ 2018

Γνωρίσματα Δαιμονισμένων (ΣΤ Λουκά 21-10-2018)


Η περικοπή του δαιμονισμένου των Γαδαρηνών (Λκ. 8, 26-39) μας δίνει τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός δαιμονισμένου ανθρώπου. Είναι ενδιαφέρον να τα μελετήσουμε και να εντρυφήσουμε πάνω σε αυτά, αφού αυτά μας αποκαλύπτουν τι είναι ο δαιμονισμός και ποιοι είναι οι δαιμονισμένοι. Ας τα παρατηρήσουμε. 

α´. «Ιμάτιον ουκ ενεδιδύσκετο»
Ο Θεός μετά την πτώση ενδύει τους πρωτοπλάστους. Είναι ο πρώτος ενδυματοποιός. Βεβαίως οι πρωτόπλαστοι από μόνοι τους ντύθηκαν. «Έρραψαν φύλλα συκής και εποίησαν εαυτοίς περιζώματα» (Γεν. 3,7). Το αίσθημα της ντροπής όπως και η εμφάνιση του γενετησίου ενστίκτου, που τότε παρουσιάστηκαν, τους ανάγκασαν να ντύσουν τους εαυτούς τους. Ο Θεός όμως δεν θέλησε να μείνουν μ’ αυτά τα πρόχειρα και ευάλωτα ρούχα και τους έκανε «χιτώνας δερματίνους και ενέδυσε αυτούς» (Γεν. 3,21). Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Θεός μετά την πτώση δεν θέλει οι άνθρωποι να μένουν γυμνοί και τους κάνει στερεά ρούχα, ώστε να καλύπτονται σταθερά και με ασφάλεια.

Βεβαίως στη βασιλεία του Θεού οι άνθρωποι δεν θα έχουν ρούχα, όπως και το όλο σκηνικό και οι συνθήκες της ζωής τους θα είναι διαφορετικά. Αλλά τώρα και σ’ αυτή την ζωή ο Θεός θέλει οι άνθρωποι να είναι ντυμένοι. Προ της πτώσεως και πάλι οι πρωτόπλαστοι ήταν ντυμένοι• τους κάλυπτε η θεία δόξα. Γι’ αυτό όταν ο άνθρωπος επιστρέψει στον Χριστό και βαπτιστεί η Εκκλησία μας ψάλλει• «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε. Αλληλούια»

Ο Διάβολος βέβαια ο οποίος είναι ο αντιρρησίας και ο αντίθετα ενεργών σε κάθε ενέργεια του Θεού, ξεντύνει τον άνθρωπο, όπως βλέπουμε στο δαιμονισμένο των Γαδαρηνών. Ρούχα δεν φορούσε και περιφερόταν γυμνός. Γυμνοί περιφέρονται και οι σοβαρά ψυχασθενείς. Τους βλέπει κανείς γυμνούς να περιφέρονται στα διάφορα ψυχιατρεία. Συνεπώς ο άνθρωπος που μένει κοντά στο Χριστό και έχει τα λογικά του είναι ντυμένος. Ο δαιμονισμένος Γαδαρηνός, όταν βγήκαν τα δαιμόνια από μέσα του, καθόταν «ιματισμένος και σωφρονών παρά τους πόδας του Ιησού»
Να συνάγουμε συμπεράσματα για το φαινόμενο του γυμνισμού που μαστίζει σήμερα την ανθρωπότητα στο σύνολό της και μάλιστα και τους εκκλησιαζόμενους χριστιανούς; Να σκεφθούμε τι αποκαλύπτει το φαινόμενο που παρουσιάζεται σήμερα οι ναοί να έχουν μετατραπεί σε πλαζ; Δεν θα το σχολιάσουμε εμείς• ας το κάνουν οι αναγνώστες μας από μόνοι τους.

β´. «Εν οικία ουκ έμενεν αλλ’ εν τοις μνήμασιν»
Ο άνθρωπος μετά την πτώση νιώθει την ανάγκη της οικίας. Αυτή θα τον προφυλάσσει από τις καιρικές μεταβολές και θα του δίδει την ασφάλεια αλλά και το χώρο όπου θα αναπτύσσεται η οικογενειακή και η στενά προσωπική του ζωή. Η οικία είναι συνδεδεμένη με τον γάμο και την οικογένεια. Τα πρώτα χρόνια, που ο άνθρωπος ήταν απολίτιστος και νομάς, η σκηνή ήταν αυτή που αντικαθιστούσε την οικία. Αργότερα όμως που εκπολιτίστηκε και σταθεροποιήθηκε, η οικία, φτωχική ή πλούσια ανάλογα της οικονομικής καταστάσεως ενός εκάστου εξ ημών, ήταν το φρούριο, το κρησφύγετο, το καταφύγιο, η άνεση αλλά συγχρόνως και η θαλπωρή του ανθρώπου. Ο φυσιολογικός και μυαλωμένος άνθρωπος περιμένει όλη την ημέρα πότε να επιστρέψει στον επίγειο παράδεισό του, στο σπίτι, και να νιώσει την ξεκούραση, την άνεση, την γαλήνη και την ευχαρίστηση που προσφέρει η οικία του
Θα πρέπει να μας απασχολήσει και να μας προβληματίσει πολύ το γεγονός που εμφανίζεται σήμερα οι άνθρωποι να μη θέλουν το σπίτι, να είναι ανέστιοι, διαρκείς φυγάδες και να μη μπορούν να βρουν την γαλήνη και την ευτυχία σ’ αυτό και να προσπαθούν να νιώσουν ευτυχείς έξω από το περιβάλλον του. Ειδικά η γυναίκα, η κατ’ εξοχήν βασίλισσα του σπιτιού, η ex officio αρμόδια και υπεύθυνη γι’ αυτό, σήμερα το θεωρεί φυλακή και δεν την γεμίζει καθόλου. Αυτό βέβαια συμβαδίζει με την απόρριψη της μητρότητας, όπως και της οικογενείας
Το θέμα της σπουδαιότητας της οικίας θα το αισθανθούμε καλύτερα αν δούμε τι ρόλο έπαιζε στη ζωή των αγίων. Ο Μ. Αντώνιος π. χ. ήταν μονήρης τύπος και του άρεσε να μένει στο σπίτι του, όπως και ο Ιακώβ στην Παλαιά Διαθήκη
Η οικία με κάποια άλλη έννοια παίζει σπουδαίο ρόλο και στη ζωή των μοναχών. «Κάθισε στο κελλί σου κι αυτό θα στα διδάξει όλα» λένε οι πατέρες στους μοναχούς. Οι «κυκλευτές» μοναχοί, ή επί το λαϊκώτερο «τριγυρίστρες», είναι η μεγαλύτερη πληγή των μοναστηριών. Συνεχώς γυρίζουν, αργολογούν, κριτικάρουν τους πάντας και τα πάντα, μηχανορραφούν, φατριάζουν
γ´. «Εδεσμείτο αλύσεσι και πέδαις φυλασσόμενος, και διαρρήσων τα δεσμά, ηλαύνετο υπό του δαίμονος εις τας ερήμους»
Το στοιχείο του δαιμονισμού δεν περιορίζεται με αστυνομικά και βίαια μέσα. Καμμία ανθρώπινη δύναμη δεν μπορεί να περιορίσει τον Σατανά. Ματαιοπονούν οι σύγχρονες κοινωνίες νομίζοντας ότι με ανθρωποκεντρικά μέτρα και ιδεώδη και ανθρώπινους θεσμούς θα μπορέσουν να περιορίσουν το δαιμονικό στοιχείο που υπερπλεονάζει στις μέρες μας. Το σπάσιμο των δεσμών από τον δαιμονισμένο Γαδαρηνό και ο πνιγμός των γουρουνιών λέγουν πολλά.
Η έρημος όταν δεν οδηγεί στο Θεό, στην προσευχή, στην ενδοσκόπηση, στην περισυλλογή και απόταξη του κόσμου καταντά δαιμονισμός. Η μοναξιά, η αλλοτρίωση του συγχρόνου ανθρώπου, η μη ύπαρξη σχέσεων αγάπης και ενδιαφέροντος, το ότι ζούμε μόνο για τον εαυτό μας και θεωρούμε τον άλλον ως κόλαση και βάσανο όλα αυτά είναι δαιμονικά στοιχεία.
Ακόμη και η κοσμική κοινωνικότητα είναι κάτι το επιδερμικό και επιπόλαιο. «Φιλενάδα σου γίνομαι, γυναίκα σου όμως όχι» είπε κάποια σ’ αυτόν που τη ζήτησε να την παντρευτεί.
δ´. Και ηρώτησαν αυτόν... απελθείν απ’ αυτών»
Πολλοί μένουμε στα εξωτερικά γνωρίσματα των δαιμονισμένων και αδιαφορούμε για τον εσωτερικό δαιμονισμό που είναι η ανθρωποκεντρικότητα, η αποστασία, η αμαρτία. Είμαστε εξωτερικά ήσυχοι, ευγενείς, πολιτισμένοι, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, τέχνες και θεάματα, αλλά δεν θέλουμε την παρέα του Χριστού. Δεν του θέλουμε κοντά μας. Ή τον θέλουμε αλλά σαν αμαρτωλό άνθρωπο. Χριστός σούπερ Σταρ, Χριστός με πάθη σαρκικά ακόμη και παρά φύση, Χριστός κατά «εικόνα και καθ’ ομοίωσή μας». Ας θυμηθούμε όλοι μας την υπόσχεση που δώσαμε στο βάπτισμα• «Αποτάσσομαι τω Σατανά και συντάσσομαι τω Χριστώ» και επιτέλους ας την βιώσουμε. Γένοιτο.

Αρχιμ.Μελέτιος Απ. Βαδραχάνης

8 Οκτ 2018

Κήρυγμα: Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ (Δ' Λουκά 14-10-2018)


Περίεργος ο τίτλος του κηρύγματος αυτού. Τι συμμετοχή μπορεί να έχει ο λαός στο κήρυγμα; Γνωρίζουμε βέβαια ότι, όταν οι ιερείς υστερούν μορφωτικά ή σε κάποιες άλλες ειδικές περιπτώσεις, κατόπιν αδείας των εκκλησιαστικών αρχών, το κήρυγμα μπορεί να το ασκήσει και λαϊκός. Αλλά οι λαϊκοί σαν σύνολο τι συμμετοχή μπορούν να έχουν και μάλιστα στο επίσημο εκκλησιαστικό κήρυγμα απ’ άμβωνος, σε επίσημες μέρες εκκλησιασμού; Κι όμως οι πατέρες της Εκκλησίας επισημαίνουν ότι κι ο λαός έχει ευθύνη, για να επιτύχει το κήρυγμα και μάλιστα η συμβολή του είναι καθοριστική και αποφασιστική. Ας δούμε λοιπόν τι λέει η παράδοση της Εκκλησίας μας για το θέμα αυτό. 
α´. Ο λαός έχει ευθύνη προσωπική για την έκβαση του κηρύγματος. Στην παραβολή του σπορέως φαίνεται ξεκάθαρα ότι για την επιτυχία της σποράς ευθύνεται όχι μόνο ο σπορέας και ο σπόρος αλλά και η γη. Και μάλιστα η γη. Διότι ενώ ο σπορέας και ο σπόρος είναι ο ίδιος, επειδή η γη είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση, τ’ αποτελέσματα είναι διαφορετικά.
Αλλά ας δούμε τι λέγει σχετικά με το θέμα μας και ένας πατέρας της Εκκλησίας μας, ο άγιος Θεόφιλος Αντιοχείας (2ος αιών). Κάποιος Αυτόλυκος, μαθητής και φίλος του αγίου Θεοφίλου, τον ρωτά• «Δείξε μου τον Θεόν σου»• και ο Θεόφιλος απαντά• «Δείξε μου τον άνθρωπό σου κ’ εγώ θα σου δείξω τον Θεό μου. Διότι όπως οι τυφλοί δεν μπορούν να δουν τον ήλιο, όχι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γιατί αυτοί δεν έχουν υγιείς οφθαλμούς, έτσι συμβαίνει και με τον Θεό. Εάν δεν τον βλέπουν, τον εαυτό τους πρέπει να θεωρούν άρρωστο και να προσπαθούν να τον θεραπεύσουν. Λοιπόν δείξε μου τους οφθαλμούς της ψυχής σου υγιείς, ώστε να μπορούν να δουν, και τ’ αυτιά της καρδιάς σου υγιή, ώστε να μπορούν να ακούσουν.
<<Πρέπει η ψυχή σου να είναι καθαρή όπως ένας γυαλισμένος καθρέφτης. Εάν υπάρχει κάποιο ελάττωμα στον καθρέφτη, τότε δεν μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας. Το ίδιο συμβαίνει, και όταν η ψυχή μας είναι σκοτισμένη και μαυρισμένη από τα πάθη• δεν μπορεί να δει τον Θεό. Ο Θεός στέλνει τις ακτίνες του, αλλά ο καθρέφτης της ψυχής μας, επειδή είναι σκουριασμένος, δεν τις δέχεται ούτε τις αντανακλά. Και έτσι μέσα του δεν μπορεί να σχηματισθεί η εικόνα του Θεού. Πώς λοιπόν να λάβουμε γνώση του Θεού;».
Αλλά όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο είναι υπεύθυνος ο ακροατής αλλά και σε εκκλησιαστικό. Είναι υπεύθυνος, αν το κήρυγμα μείνει μόνο σ’ αυτόν και δεν φροντίσει να το διαδώσει και σ’ άλλους. Ερμηνεύοντας την παραβολή των ταλάντων ο άγιος Χρυσόστομος λέγει ότι οι δούλοι που διπλασίασαν τα τάλαντα είναι οι διδάσκαλοι του ευαγγελίου, οι οποίοι με διαφορετικά προσόντα έκαστος, εργάσθηκαν με την ίδια προθυμία, γι’ αυτό και είχαν την ίδια αμοιβή. Ο πονηρός δούλος που πήρε το τάλαντο και δεν το αξιοποίησε είναι οι ακροατές, που δεν αξιοποιούν το κήρυγμα ενώ ξέρουν ότι ο δεσπότης θερίζει εκεί που δεν έσπειρε και αποθηκεύει εκεί που δεν αλώνισε.
Προσέξτε, λέγει ο ιερός πατήρ, στα υλικά πράγματα ο τόκος απαγορεύεται• στα πνευματικά επιβάλλεται. Ο ακροατής οφείλει να διατηρήσει αλώβητη την διδασκαλία και να την αυξήσει διαδίδοντάς την.
β´. Υπάρχει μια κακή τάση στον λαό να παρακολουθούν τα κηρύγματα όχι ως ακροατές αλλά ως κριτές. Δεν πάνε για να ωφεληθούν αλλά για να κρίνουν, όπως κρίνουν τους ηθοποιούς στα θέατρα ή τους αθλητές στα γήπεδα. Αυτός είναι καλός, ο άλλος καλύτερος, αυτός δεν αξίζει κ.λ.π.. Θα πρέπει να μάθει ο λαός ότι το κήρυγμα δεν είναι για αισθητική ηδονή και απόλαυση· αλλά είναι θέμα ζωής και θανάτου. Θα ήταν ανοησία άνευ προηγουμένου να πνίγεται κάποιος και ενώ του απλώνουν τα χέρια τους διάφοροι για να σωθεί, αυτός να ερευνά ποιος είναι όμορφος, νέος, ή μορφωμένος για να του δώσει το χέρι.
γ´. Πολλοί ακροατές, όταν ο ιεροκήρυκας μιλήσει σταράτα για το τι απαιτεί το ευαγγέλιο από μας και προκαλέσει νυγμούς τύψεως στη συνείδησή μας, αρχίζουν αγανακτισμένοι να εξετάζουν αν τα τηρεί ο ιεροκήρυκας ή τα μέλη της οικογένειάς του. Λάθος μεγάλο. Λέγει ο άγιος Μάξιμος ο ομολογητής· «Πολλοί εσμέν οι λέγοντες, ολίγοι οι ποιούντες• αλλ’ ουν τον λόγον του Θεού ουδείς ώφειλε νοθεύειν δια την ιδίαν αμέλειαν, αλλ’ ομολογείν μεν την εαυτού ασθένειαν, μη αποκρύπτειν δε την του Θεού αλήθειαν. Ίνα μη υπόδικοι γενώμεθα, μετά της των εντολών παραβάσεως και της του λόγου του Θεού παρεξηγήσεως». Δηλαδή λίγοι είμαστε αυτοί που τηρούμε τον ευαγγελικό νόμο. Η ανθρώπινη ασθένεια είναι μεγάλη. Πάντως πονούμε και μετανοούμε, γι’ αυτό και ομολογούμε την ασθένειά μας. Την δική μας και της οικογένειάς μας. Δεν είμαστε υποκριτές. Αλλά δεν μπορούμε λόγω της δικής μας αμέλειας να νοθεύουμε τον λόγο του Θεού, μη παρουσιάζοντας όσα δεν μας συμφέρουν. Συνεπώς, εάν έτσι ταπεινά παρουσιάζει ο ιεροκήρυκας τον λόγο του Θεού και δεν παριστάνει τον τέλειο και τον σούπερ ευσεβή, ας προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε όσο μπορούμε τον νόμο του Θεού, αδιαφορώντας για το τι κάνουν οι άλλοι.
δ´. Οι πιστοί πρέπει να μάθουν –αντί να κρίνουν το κήρυγμα αισθητικά, ή να κατακρίνουν τον ιερέα, ή ν’ ακούνε παθητικά– να συμμετέχουν κι αυτοί, εκτός των όσων εκθέσαμε, και δια της προσευχής. Ο Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή (15,30) παρακαλεί τους πιστούς να συναγωνισθούν μαζί του στο δύσκολο αποστολικό έργο δια της προσευχής. «Παρακαλώ…συναγωνίσασθαί μοι εν ταις προσευχαίς»3 λέγει. Και στην Β΄ προς Κορινθίους (1,11) τους καλεί να γίνουν συνυπουργοί του εις το έργο του• «συνυπουργούντων και υμών υπέρ ημών τη δεήσει». Αν ο Παύλος το «στόμα του Χριστού» παρακαλεί τους πιστούς να συναγωνισθούν και συνυπουργήσουν στο μέτωπο του κηρύγματος και συγχρόνως ζητεί οι πιστοί να προσεύχονται «ίνα ο λόγος του Κυρίου τρέχη και δοξάζεται» (Β΄ Θεσ. 3,1-2), «ίνα ο Θεός ανοίξη την θύραν του λόγου, λαλήσαι το μυστήριον του Χριστού» (Κολ. 4,3) και άλλα παρόμοια, τι θα πρέπει να πούμε εμείς.
Ας εννοήσουμε συνεπώς πάντες, ότι το κήρυγμα είναι έργο ολοκλήρου του Σώματος της Εκκλησίας, και ας συμμετάσχουμε όλοι μας κατά το χάρισμα που έχει ο καθένας μας χωριστά στην επιτυχή πραγμάτωσή του.
Αρχιμ. Μελέτιος Απ. Βαδραχάνης

2 Οκτ 2018

Θεία Λειτουργία για την εορτή του πολιούχου Αγίου Θωμά




 Γνωστοποίηση 
Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 θα τελεσθεί όρθρος & Θεία Λειτουργία στο ναό της Παναγίας επ ευκαιρία της εορτής του Πολιούχου του χωριού Αγίου Θωμά .

Ο Άγιος Θωμάς ο Απόστολος ήταν μεταξύ των δώδεκα μαθητών του Κυρίου και ανήκε σε οικογένεια αλιέων. Ο Θωμάς, μετά την Ανάσταση του Χριστού και την πρώτη εμφάνισή Του στους μαθητές, δυσπιστούσε σ’ αυτά που του έλεγαν αυτοί. Αλλά ο Κύριος επανεμφανίστηκε στους μαθητές μέσα στο υπερώον, όταν μεταξύ τους βρισκόταν και ο Θωμάς. Τότε ο Κύριος προέτρεψε το Θωμά να ψηλαφήσει τις πληγές από τα καρφιά που Τον σταύρωσαν, και να μη γίνεται άπιστος, αλλά πιστός (Η ψηλάφηση εορτάζεται την Κυριακή του Θωμά). 
Εκθαμβωμένος ο Θωμάς, προσκύνησε και ανεβόησε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Η δε απάντηση του Κυρίου ήταν τέτοια, που θα διδάσκει όλους όσους θέλουν να δυσπιστούν στην αλήθεια του Ευαγγελίου. Είπε, λοιπόν, ο Κύριος: «ότι εώρακάς με, πεπίστευκας, μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες». Δηλαδή, λέει ο Κύριος στο Θωμά, πίστεψες επειδή με είδες. Μακαριότεροι και περισσότερο καλότυχοι είναι εκείνοι, που αν και δεν με είδαν, πίστεψαν. 
Η παράδοση αναφέρει ότι ο Θωμάς μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος πήγε και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πέρσες, Μήδους και τους Ινδούς. Στην Ινδία, συνελήφθη από τον Βασιλία Mισδαίο, γιατί κατήχησε και βάπτισε τον γιό του Aζάνη, την γυναίκα του Tερτία και της κόρες του Mυγδονία και Nάρκα. Αφού τον φυλάκισε τον παρέδωσε σε πέντε στρατιώτες, οι οποίοι αφού τον ανέβασαν σε κάποιο βουνό τον θανάτωσαν δια λογχισμού. Έτσι, τον αξίωσε ο Θεός όχι μόνο να κηρύξει το Ευαγγέλιό Του, αλλά και να δώσει τη ζωή του γι’ Αυτόν.

1 Οκτ 2018

Κήρυγμα: Η ΧΗΡΑ ΤΗΣ ΝΑΪΝ (Γ´ Λουκά- 7-10-2018)


Ναΐν είναι μία πόλη κοντά στο όρος Θαβώρ, την οποίαν επισκέφτηκε ο Χριστός σε μία από τις περιοδείες του, ενώ τον ακολουθούσαν αρκετοί των μαθητών του και πολύς όχλος. Μόλις πλησίαζε να περάσει από την πύλη της πόλεως, μας διηγείται ο ευαγγελιστής Λουκάς, ξαφνικά παρουσιάσθηκε μία πομπή με αρκετό κόσμο, η οποία μετέφερε το μονογενή υιό μιας χήρας, νεκρό, εις το κοιμητήριο.
«Καλώς στην συμφορά• μόνο να είναι μία»• «Και μη χειρότερα»• λέγει ο λαός. Δηλαδή ο πόνος και η θλίψη, μετά την πτώση, είναι αχώριστος σύντροφος του ανθρώπου. Δεκτό και κατανοητό. Δρέπουμε τους καρπούς της παραβάσεώς μας. Μονάχα να μη είναι πολλαπλός και πολυειδής. «Κύριε μη τω θυμώ σου ελέγξης με, μηδέ τη οργή σου παιδεύσης με» (Ψαλμ. 6 και 37) λέγει ο Δαυίδ. Δηλαδή κατανοώ ότι πρέπει παιδαγωγικά και θεραπευτικά να με ελέγξεις και να με προπονήσεις. Αλλά Κύριε όχι με θυμό και οργή, γιατί τότε ο πόνος θα είναι πολλαπλός και αφόρητος και θα με εξουθενώσεις.
Παρ’ όλες όμως αυτές τις ευχές των ανθρώπων πολλές φορές ο πόνος έρχεται πολλαπλός και δυσβάστακτος. Η μητέρα του νεανίσκου ήταν χήρα και, αφου είχε μόνο ένα παιδί, μάλλον χήρεψε πολύ νωρίς. Και ενώ η ζωή της είχε πληγεί ανεπανόρθωτα, τώρα χάνει και το παιδί της και μένει πεντάρφανη. Δεν έχει που να βρει καταφύγιο και που ν’ ακουμπήσει.
Να θυμηθούμε εδώ την μητέρα του αγίου Χρυσοστόμου που χήρεψε νεώτατη και, όταν ο γιός της ανακοίνωσε σε αυτήν ότι θα φύγει για μοναχός, εκείνη με λυγμούς και θρήνους του είπε• «Μη με κάνεις για δεύτερη φορά χήρα. Έχασα τον πατέρα σου, δεν θ’ αντέξω να χάσω και εσένα. Μείνε μέχρι να πεθάνω και μετά φεύγεις». Και ο άγιος Χρυσόστομος υποχώρησε και δεν έφυγε. Και, αν δεν πέθαινε γρήγορα η μητέρα του, ίσως να μη είχαμε έναν άγιο Χρυσόστομο. Η σκηνή εκείνη λοιπόν, που αντίκρυσε ο Χριστός, παρουσίαζε εύγλωττα και παραστατικά σε τι μεγάλο βαθμό υπάρχει ο πόνος κάποιες φορές στους ανθρώπους. Υπενθύμιζε έτσι ότι ο άνθρωπος για να μη τηρήσει μια απλή άσκηση, να μη φάγει από το δένδρο της γνώσεως του καλού και του κακού, κατάντησε τώρα να υφίσταται την πίεση αφορήτου πόνου και να ζει αφάνταστα μαρτυρικά έξω από τον παράδεισο της τρυφής.
Υπενθύμιζε δε επίσης ότι ενώ ήταν να γίνει αθάνατος και γεμάτος με σφρίγος και δύναμη κατάντησε εντελώς αδύνατος και εφήμερος. Οι ημέρες του είναι τόσες πολλές που μερικές φορές είναι όσες οι ημέρες του χορταριού ή του άνθους, που στην πρώτη κακοκαιρία φυλλορροεί.
Η σκηνή αυτή όμως επιπλέον, από μόνη της, ήταν μία σιωπηλή ικεσία προς τον Κύριο του θανάτου και χορηγό της ζωής να προσέλθει αυτόκλητος και παραχρήμα να δώσει λύση στο δράμα εκείνο. Την βλέπει λοιπόν την χήρα μητέρα ο Χριστός και η κατάστασή της τον συγκινεί. Της απευθύνει λόγο ενθαρρυντικό και αμέσως προβαίνει σε ενέργεια που ξεσκεπάζει και αποκαλύπτει την κρυμμένη θεότητά του. Της λέγει «μη κλαίε» και πλησιάζοντας τη σορό αγγίζει τον νεανίσκο και σαν να κοιμόταν του λέγει «νεανίσκε, σοι λέγω εγέρθητι». Εμείς όταν παρηγορούμε κάποιον το κάνουμε θεωρητικά και δεοντολογικά. Στην πράξη δεν μπορούμε να προσφέρουμε παρηγορητικό αντιστάθμισμα. Ο Χριστός όμως προχωρεί και στην ριζική εξάλειψη του πόνου.
Ας σταθούμε λίγο στην παρότρυνση του Χριστού• «Μη κλαίε». Κι ας θέσουμε το ερώτημα• Είναι η λύπη αμαρτία; Είναι κάτι που πρέπει ν’ αποφεύγουμε οπωσδήποτε; Πρέπει ο χριστιανός να γίνει στωϊκός φιλόσοφος;
Η λύπη στην απλή της μορφή δεν είναι κακό. Δεν είναι αμαρτία. Αντίθετα είναι κάτι που καλλιεργεί τον χαρακτήρα μας και λαξεύει την πέτρινη και αναίσθητη ψυχή μας κάνοντάς την ένα κομψοτέχνημα. Γι’ αυτό και ο Θεός παραχωρεί και μας επισκέφτεται ο παντοειδής και ποικίλος πόνος.
«Τίποτα δεν καλλιεργεί την ψυχή μας», λέγει στο «Ημερολόγιο» της η γνωστή λογοτέχνης Πηνελόπη Δέλτα, «όσο ο πόνος. Κανένας δρόμος δεν είναι τόσο ωφέλιμος και χρήσιμος στον άνθρωπο όσο ο δρόμος του μαρτυρίου».
Και ο γνωστός πολιτικός αλλά και λόγιος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, στην ποιητική συλλογή του «Απλοί φθόγγοι», αναγνωρίζοντας το κέρδος και την ωφέλεια που προκύπτει από τον πόνο γράφει•
Με την οργή σου, Θεέ μου, τα παιδιά σου
τα ’χεις γεννήσει, θρέψει, ανδρώσει.
Τι θα γεννούν, όταν η απέραντη καρδιά σου
θα μαλακώσει;
Φοβάμαι, Θεέ μου, τη στιγμή που ο πόνος
θα λείψει από τον κόσμο. Που θα πάει;
Για χάρη το ζητάω να μείνω ο μόνος,
που θα του δώσει στέγη και άρτο για να φάει.
Χρειάζεται λοιπόν η λύπη και το ιδεώδες του στωϊκού είναι ανάρμοστο για ένα χριστιανό. Αλλά η υπερβολική λύπη, που μας βυθίζει σε μελαγχολία, μας αδρανοποιεί, μας παραλύει, μας αχρηστεύει, και επιπλέον μας ωθεί σε ολιγοπιστία, γογγυσμό ή δυσπιστία αυτή είναι αμαρτία και πρέπει ν’ αποφεύγεται. «Όταν το πένθος ή η ποικίλη οδύνη χτυπά την πόρτα μας, ο Κύριος δεν έχει την αξίωση να την δεχθούμε παγεροί και ανάλγητοι, αλλά με δάκρυα στους οφθαλμούς να υποτασσόμαστε στο θέλημά του, πείθοντας τον εαυτό μας ότι αυτό που μας προκαλεί τόσο πόνο ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει» (Π. Τρεμπέλας).
Και ας μη ξεχνάμε ότι η ιστορία, τόσο η κοσμική όσο και η ιερά, αποδεικνύει ότι τα μειονεκτήματα και τα προβλήματα και οι δυσχέρειες της ζωής δημιουργούν τους ήρωες, τους αγίους, τους επιτυχημένους ανθρώπους. «Καμμία σημαία δεν κυματίζει, εάν δεν φυσάει άνεμος»· λέγει ένα γνωμικό. Και οι μεγάλοι πειρασμοί δημιουργούν τους μεγάλους αγίους.

Αρχιμ. Μελέτιος Απ. Βαδραχάνης

19 Σεπ 2018

Λειτουργία στον Άγιο Αντώνιο στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 στη περιοχή της Αγίας Τριάδος


- Γνωστοποίηση -

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018
 θα τελεσθεί Όρθρος & Θεία Λειτουργία
 στο ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου (Σιν Αντώνη)
 στην περιοχή Κοντινό - Αγία Τριάδα

10 Σεπ 2018

Μήνυμα Μητροπολίτου Θηβών & Λεβαδείας κου Γεωργίου για την έναρξη του νέου σχολικού έτους


Αγαπημένα μου παιδιά, 
Μία νέα σχολική χρονιά αρχίζει καί πάλι μέ τή χάρη τον Τριαδικού Θεού, δίνοντάς σας τήν ευκαιρία νά προχωρήσετε στό δύσκολο άλλά συναρπαστικό δρόμο γιά τήν κατάκτηση τής γνώσης καί τής αρετής. 
Τό σχολείο θά σάς βοηθήσει νά αποκτήσετε τά αναγκαία γνωστικά εφόδια, τά όποία θά σάς φανούν χρήσιμα στήν μελλοντική καί επαγγελματική σας εξέλιξη και γενικά στή ζωή σας. 
Τό χρέος του σχολείου όμως, είναι νά πλάθει ανθρώπους με καθαρό νού, μέ δυνατή θέληση καί σεβασμό καί αγάπη γιά τούς συνανθρώπους τους, ίδιαίτερα σήμερα πού κυριαρχεί ή κρίση τών πνευματικών αξιών. 
Ή κοινωνία μας χρειάζεται άνθρώπους γεμάτους φλόγα δημιουργίας, πόθο γιά ένα καλύτερο μέλλον, μά πάνω άπ' όλα άνθρώπους πού θά μπορούν νά συνδυάσουν τή γνώση μέ τήν άρετή. Αυτό είναι έξάλλου καί τό νόημα τής αληθινής παιδείας. 
Τό σχολείο μέ αυτή τήν έννοια μάς βοηθάει να πλησιάσουμε τήν αλήθεια καί τό σωστό τρόπο ζωής καί έπομένως μάς φέρνει πιό κοντά στό Θεό, πού είναι η πηγή τής σοφίας καί τής όντως ζωής. Κάντε, λοιπόν, τό σχολείο σας εργαστήρι ελπίδας, χαράς καί αλληλεγγύης γιά όλη τήν κοινωνία πού ζούμε. Χρειαζόμαστε τόν καλύτερο εαυτό σας γιά τόν σκοπό αυτό. 
Εύχομαι άπό τά βάθη τής καρδιάς μου στόν καθένα σας ξεχωριστά άλλά καί στούς γονείς σας πού μοχθούν καί αγωνιούν γιά τό μέλλον σας, στούς άξιοτίμους δασκάλους καί καθηγητές σας, πού είναι οί συνοδοιπόροι στήν ευγενή σας προσπάθεια, ό Κύριός μας μέ τίς πρεσβείες τών Άγίων τής Τοπικής μας 'Εκκλησίας νά σάς ευλογεί, νά σάς χαρίζει υγεία, δύναμη, φωτισμό καί πρόοδο. 
Καλή καί ευλογημένη σχολική χρονιά! 


8 Σεπ 2018

Η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Γενεθλίων Θεοτόκου της ενορίας μας



Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα επ' ευκαιρία της πανηγύρεως των Γενεθλίων Θεοτόκου της ενορίας μας. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Δήμος. Συλλειτούργησαν ο π. Χρήστος Αικατερίνης εκ Κλειδίου και ο εφημέριος του ναού π. Γεώργιος Μανωλόπουλος





















7 Σεπ 2018

Πανηγυρικός Εσπερινός των Γενεθλίων της Παναγίας στην ενορία μας

Προεξάρχοντος του πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτου πατρός Βασιλείου Αθανασόπουλου, ο οποίος ανέλαβε και τη διακονία του λόγου τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός των Γενεθλίων της Θεοτόκου στον Άγιο Θωμά Τανάγρας. Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος στους κεντρικούς δρόμους του χωριού. Την εικόνα συνόδευσαν πλήθος λαού, οι αρχές του Δήμου Τανάγρας  και αρκετοί ιερείς από τη Βοιωτία και τις όμορες μητροπόλεις, τους οποίος ο εφημέριος του χωριού π. Γεώργιος Μανωλόπουλους ευχαρίστησε ξεχωριστά.